Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες ( UNHCR ), ανησυχεί βαθιά για τις συνεχιζόμενες αναφορές σχετικά με τις  επιστροφές και επαναπροωθήσεις τούρκων πολιτών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

” Τέτοιοι ισχυρισμοί περί άτυπης αναγκαστικής επιστροφής έχουν καταγραφεί και έχει ζωτική σημασία οι ελληνικές αρχές να τις διερευνήσουν διεξοδικά “, δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR στην Ελλάδα Philippe Leclerc. ” Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Το δικαίωμα αναζήτησης και απόλαυσης του ασύλου αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα “.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει θέσει το ζήτημα αυτό στις ελληνικές αρχές, ζητώντας επίσης προληπτικά μέτρα εναντίον τέτοιων πρακτικών, συμπεριλαμβανομένων σαφών διαδικασιών στα σύνορα, ανεξάρτητων μηχανισμών παρακολούθησης και ενισχυμένων δομών εσωτερικού ελέγχου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημειώνει την υποχρέωση των κρατών βάσει του διεθνούς δικαίου να παρέχουν σε όλους τους αιτούντες άσυλο πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου και προστασία από την επαναπροώθηση ή την ανεπίσημη αναγκαστική επιστροφή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here