Το παραμορφωμένο κουφάρι του εγκαταλειμμένου δεξαμενόπλοιου «SLOPS» που βρίσκεται παρατημένο στην τύχη του στον όρμο της Βλύχας στην Ελευσίνα αποτελεί μια επικίνδυνη τοξική απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας αν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.

Πολίτες της Ελευσίνας προσέφυγαν στην Εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ζητώντας τη συνδρομή της για την αποτροπή των επαπειλούμενων βλαβών.

Το κουφάρι του δεξαμενόπλοιου SLOPS στον όρμο Βρύχας της Ελευσίνας

Φορτωμένο με ένα βαρύ παρελθόν, το δεξαμενόπλοιο «SLOPS» οδηγήθηκε το 2007 στο διαλυτήριο πλοίων της εταιρείας «Αφοί Σάββα ΕΠΕ», έπειτα από έκρηξη που είχε εκδηλωθεί σε αυτό το 2000, οπότε και ξεκίνησε η διάλυσή του με την αποκοπή των ελασμάτων του περιβλήματος της πλώρης, όπως επίσης και των υπερκατασκευών και των καταστρωμάτων.

Ωστόσο, το 2011 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δεξαμενή του κατά τη διεξαγωγή εργασιών, με συνέπεια την αναστολή της άδειας διάλυσης, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ασφαλή συνέχιση των εργασιών.

Δέκα χρόνια μετά την προσάραξή του για διάλυση και αφού εν τω μεταξύ ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του διαλυτηρίου, το πλοίο παραμένει μέσα στη θάλασσα παντελώς διαβρωμένο, ημιδιαλυμένο, με άμεσο κίνδυνο να κοπεί στη μέση και να εκχυθούν τα πετρελαιοειδή επικίνδυνα απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον, προκαλώντας μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική ζημιά στο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

Το κουφάρι του δεξαμενόπλοιου SLOPS στον όρμο Βρύχας της Ελευσίνας

Πέραν της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει ήδη συντελεστεί με τη ρύπανση της ακτής και τη διαρκή έκλυση δυσοσμίας, το ασκεπές κουφάρι του πλοίου κινδυνεύει -ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες- με υπερχείλιση από το μείγμα πετρελαιοειδών καταλοίπων και βρόχινων νερών.

Το εναπομείναν τμήμα του κύτους του δεξαμενόπλοιου «SLOPS» περιέχει άγνωστη ποσότητα βαρέων πετρελαιοειδών καταλοίπων, τα οποία έχουν εισρεύσει στις δεξαμενές και σε άλλους χώρους του.

Εκτιμάται ότι οι ρυπαντές είναι περίπου 800 τόνοι λάσπης πετρελαιοειδών (στερεό/ημιστερεό απόβλητο) και περίπου 500 κυβικά μέτρα slops (κατάλοιπα πλοίων) που πρέπει να αντληθούν σε υγρή μορφή.

Ανευθυνοϋπεύθυνοι…

Το κουφάρι του δεξαμενόπλοιου SLOPS στον όρμο Βρύχας της Ελευσίνας

Παρόλο τον κίνδυνο που ελλοχεύει, όλοι οι εμπλεκόμενοι που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επερχόμενη καταστροφή σφυρίζουν αδιάφορα.

Ο διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρείας, Τηλέμαχος Αλεξίου, δεν συμμορφώνεται με τις συνεχείς οχλήσεις του Λιμεναρχείου Ελευσίνας και, παρά τα συνεχή πρόστιμα, δεν προβαίνει στην άμεση απομάκρυνση των καταλοίπων και στη λήψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας.

Παρ’ ότι το πλοίο παραμένει εντός της Χερσαίας και Θαλάσσιας Ζώνης Λιμένα Ελευσίνας, ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) αποφεύγει διαχρονικά να λάβει μέτρα προστασίας, μη αναλαμβάνοντας όλα αυτά τα χρόνια καμία πρωτοβουλία, είτε για την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, είτε για την απάντληση των επικίνδυνων αποβλήτων, είτε για τον καθαρισμό της ακτής.

Το κουφάρι του δεξαμενόπλοιου SLOPS στον όρμο Βρύχας της Ελευσίνας

Και παρόλο που με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού (30/1/2017) το δεξαμενόπλοιο «SLOPS» χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνο και επιβλαβές, μεταξύ άλλων 22 πλοίων που βρίσκονται εγκαταλειμμένα στον κόλπο της Ελευσίνας, 4 μήνες μετά δεν έχει προβεί σε καμία άλλη ενέργεια.

Από την πλευρά της, η Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΠΖ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, αρμόδια Αρχή για την πρόληψη και αποκατάσταση περιβαλλοντικών ζημιών στο έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και τα παράκτια ύδατα, δεν έχει καν ασχοληθεί με το θέμα.

Ετσι, η Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας της Ελευσίνας και η Κίνηση Πολιτών ΕCOELEUSIS κατέθεσαν αναφορά στην Εισαγγελέα Περιβάλλοντος Αιμιλία Χριστογιαννοπούλου, ζητώντας να διενεργηθεί κατεπειγόντως κάθε νόμιμη πράξη, με την κατεπείγουσα κλήση όλων των υπευθύνων των αρμόδιων Αρχών και σε κάθε περίπτωση να διερευνηθεί το ζήτημα για κάθε τυχόν ποινική ευθύνη σε βάρος όσων με τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους θέτουν σε κίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον και τις ακτές του όρμου της Βλύχας.

Το κουφάρι του δεξαμενόπλοιου SLOPS στον όρμο Βρύχας της Ελευσίνας

Στην αναφορά υπάρχουν και στοιχεία για τα ελλιμενισμένα πλοία στον κόλπο της Ελευσίνας:

«27 εγκαταλειμμένα ναυάγια, 22 χαρακτηρισμένα επικίνδυνα και επιβλαβή σαπιοκάραβα, 30 και πλέον παροπλισμένα πλοία δημιουργούν περιβαλλοντικές ζημιές, το κόστος της αποκατάστασης των οποίων δεν αναλαμβάνεται από κανέναν! Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το πρόβλημα θα γίνει γνωστό με αναφορά μας και στις Ευρωπαϊκές Αρχές», επισημαίνουν ο Μελέτης Καββαδίας εκ μέρους της Επιτροπής Κατοίκων Παραλίας και ο Χρήστος Χρηστάκης εκ μέρους της ΕCOELEUSIS.

Πηγή : Τάσος Σαραντής – efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here