Ντίνος Ρούσσης: Το πνεύμα των γεγονοτων, Πιστολέτο και κοκορέτσι

0
Τέτοια γεγονότα θα πρέπει να γίνονται τακτικά. Η τιμή είναι πολύ ανταγωνιστική και μάλιστα για ένα από τα πιο δυνατά brand names στο χώρο των εκδηλώσεων, όπως μας λέει ο Καμπάνης. Πιστολέτο και κοκορέτσι.

ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ, ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ Μ’ΑΓΑΠΑΣ.
Σε ένα καφενείο της Ελευσίνας, έφηβος εγώ τότε, δύο συμπολίτες παίζουν τάβλι με ιδιαίτερη ένταση και πάθος. Χτυπάνε με δύναμη τα πούλια και ρίχνουν με μανία τα ζάρια. Δίπλα στα τάβλι, πάνω στο τραπέζι μαζί με τους καφέδες, βρίσκονται δύο πενηντάρικα (σε δραχμές τότε). Μου έκανε εντύπωση το παίξιμο. Αμίλητοι, βλοσυροί, να παίζουν αποκομμένοι από το περιβάλλον, προσηλωμένοι στα ζάρια που στροβιλίζονταν, να παίζουν τα πούλια με κοφτές κινήσεις, μορφάζοντας συνέχεια με άχτι ή ανασηκώνοντας ελαφρά το κεφάλι ξορκίζοντας την γκαντεμιά τους.
Κοιτούσα περίεργα την ανεξήγητη, για μένα, συμπεριφορά τους.
Κάποιος μεγαλύτερος, που με παρακολουθούσε, με πλησίασε και μου ψιθύρισε επεξηγηματικά «μη κοιτάς τι είναι πάνω στο τραπέζι, κάτω από το τάβλι να δεις τι υπάρχει».
Αυτή η εξήγηση μου τυπώθηκε βαθιά στη μνήμη μου. Η ουσία, και η ερμηνεία των όποιων συμπεριφορών, βρίσκεται κάτω από τα τάβλι.
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ως νεοφιλελευθερισμός στη σημερινή νεοελληνική μας πραγματικότητα εκλαμβάνεται η ακραία εφαρμογή της οικονομίας της αγοράς. Όλα είναι χρήμα, όλα αγοράζονται και όλα πουλιούνται. Μόνο το Κεφάλαιο υπάρχει και δημιουργεί, αυτό κινεί την Ιστορία. Όλα στην Ιδιωτική πρωτοβουλία, εκτός από τις ζημιές και τα χρέη. Αυτά τα επωμίζεται ο Λαός. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χαζοχαρούμενη αντίληψη περί Πολιτισμού. Ο Πολιτισμός είναι εμπόρευμα που μπορείς να το αγοράσεις και να το πουλήσεις. Κάθε πολιτιστικό προϊόν αποτιμάται σε χρήμα. Κάθε ενέργεια, κάθε ιδιότητα των ανθρώπων μετρείται σε χρήμα. Εξαιρούνται κάποιοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που μερικές ενέργειες τις μετρούν σε ψήφους, πχ αυτή η διευθέτηση του πεζοδρομίου με δυό-τρεις φωτογραφίες θα φέρει τόσους σταυρούς, μοιράζουμε τόσες σακούλες με τρόφιμα χορηγών και στις φωτογραφίες χασκογελούμε πλατιά ελπίζοντας σε τόσους σταυρούς στις εκλογές κλπ.
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
Στο χώρο του Ελαιουργείου, όπου γίνονται τα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ, το Σάββατο 27 Μαΐου το βραδάκι είχαμε πανηγύρι. Ψησταριές, σούβλες, κοκορέτσια, τούμπανα, αρχαιοελληνικές χλαμύδες, ιέρειες, δάδες, τσαρούχια, κοντοσούβλια, όλος ο ελληνικός πολιτισμός στον μοναδικό πολυχώρο πολιτισμού της πόλης μας να προσφέρεται στους ολλανδούς τουρίστες στη λαδόκολλα. Μεγαλεία! «Ήταν μια εκδήλωση στο πνεύμα των γεγονότων που θέλει ο δήμος για την Ελευσίνα, μέσα από την οποία η πόλη έγινε γνωστή στο εξωτερικό», δήλωσε γεμάτος υπερηφάνεια ο Δήμαρχος κ. Τσουκαλάς στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (31.5.17). Αυτό λοιπόν είναι το πνεύμα των γεγονότων που θέλει ο Τσουκαλάς για την Ελευσίνα;
Η Ελευσίνα, η πόλης της Δήμητρας και της Περσεφόνης, η Ιερή πόλη των Μυστηρίων, χρειάζεται ψησταριές και κοκορέτσια, χρειάζεται βεβήλωση των έργων μεγάλων καλλιτεχνών, χρειάζεται κλειστές εκδηλώσεις με σεκιούριτι και κλειδαριές, χρειάζεται αφημένα και σκορπισμένα σκουπίδια στο χώρο των ΑΙΣΧΥΛΕΙΩΝ για να γίνει γνωστή στο εξωτερικό. Και όλα αυτά για ένα χιλιάρικο. Εδώ είναι ο κόμπος που θα προσπαθήσουμε να λύσουμε. Γίναμε γνωστοί στο εξωτερικό, πήραμε και ένα χιλιάρικο. EUphoria! «Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καμπάνης(στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), στην εταιρική γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο Ελαιουργείο βρέθηκαν περίπου 1.000 εργαζόμενοι της ολλανδικής εταιρείας, οι οποίοι όμως διανυκτέρευσαν εκτός πόλης και πέρασαν λίγες ώρες μέσα στην ίδια την Ελευσίνα». Αυτή είναι η ουσία. Έμειναν και διανυκτέρευσαν αλλού, στην Ελευσίνα πέρασαν λίγες ώρες μαντρωμένοι στο χώρο του Ελαιουργείου, φάγανε, γλέντησαν, άφησαν την τέχνη και τα σκουπίδια τους και έφυγαν. Χίλια άτομα εκεί κάτω, για ένα βράδι και μόνο ένα χιλιάρικο ενοίκιο για τον χώρο!
Τέτοια γεγονότα θα πρέπει να γίνονται τακτικά. Η τιμή είναι πολύ ανταγωνιστική και μάλιστα για ένα από τα πιο δυνατά brand names στο χώρο των εκδηλώσεων, όπως μας λέει ο Καμπάνης. Με τέτοια τιμή ακόμα και γάμοι ή βαφτίσια μπορούνε να γίνουν εκεί κάτω.
Ήδη υπάρχει πρόταση για φιλοξενία στο Ελαιουργείο της Erotica, ώστε να γίνει η Ελευσίνα γνωστή και στο εσωτερικό και πολύ περισσότερος κόσμος της πόλης να γνωρίσει τον χώρο.
Μετά το φεστιβάλ «Ευεξίας και Τέχνης», μετά το πανηγύρι των ολλανδών σειρά έχει κάτι πιο καινοτόμο και πρωτοποριακό, πιο καινοτόμο και από το Erotica (υπάρχει και εδώ πρόταση) που να ανεβάσει τις τουριστικές μετοχές της πόλης ώστε στα σίγουρα μέχρι το 2021 να γίνει η μετάβαση στην EUphoria.
**
ΔΙΝΕΙ ΩΘΗΣΗ ΣΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
Στο εναρκτήριο λάκτισμα για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ο δήμαρχος Γιώργος Τσουκαλάς δίνει το στίγμα «Η προβολή της πόλης ενισχύει την οικονομία. Κινητοποιεί το ανθρώπινο και υλικό κεφάλαιο για τη μέγιστη δυνατή προστιθέμενη κοινωνική αξία. Δίνει ώθηση σε εισοδήματα και απασχόληση και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων» (21.4.2015). Αυτά. Για πολιτισμό δεν μας λέει τίποτα. Το project δίνει ώθηση σε εισοδήματα. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Ίσως η ιστορία με τις ψησταριές να ήταν μια γενική πρόβα του οράματος του Τσουκαλά για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
**
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Πολιτισμός είναι και η σωστή διαχείριση του χρήματος, η διαφάνεια μέχρι κεραίας και η ενημέρωση των πολιτών. Ο πολίτης πρέπει, κανονικά θα έγραφα απαιτεί, την πλήρη ενημέρωση για πράγματα που αφορούν την πόλη, για τα χρήματά του που με τόσο κόπο και ιδρώτα βγάζει. Η δημοτική αρχή, αν σκοπεύει να μας οδηγήσει στην Euphoria πρέπει για όλες τις εκδηλώσεις να ενημερώνει τους πολίτες πλήρως και άμεσα (όπως μας ενημερώνει ο δήμαρχος για τα κλαδέματα των δένδρων) και κυρίως για τα οικονομικά. Κυρίως για τα οικονομικά, γιατί ζούμε σε μια χώρα όπου η διαφθορά, η αδιαφάνεια και οι πελατειακές σχέσεις βασιλεύουν. Στο φεστιβάλ «Ευεξίας και Τέχνης» που έγινε πριν λίγες μέρες στο Ελαιουργείο, σ’αυτόν τον μοναδικό πολυχώρο πολιτισμού της πόλης μας, πήγε το ΣΔΟΕ, το ΙΚΑ, δεν ξέρω ακριβώς. Ποιος θα μας ενημερώσει για τις διαπιστώσεις (και επιπτώσεις) που έλαβαν χώρα. Γιατί δεν μας ενημερώνουν για τόσο απλά πράγματα. Γιατί όλα στο σκοτάδι ή στο ημίφως. Τι φοβούνται, τι προσπαθούν να κρύψουν;
ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ
Ο δήμαρχος (Τρίτη 13 Ιουν) μας ενημερώνει:
Το «διακοπές στο σχολείο» είναι πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 6-12 ετών, που έχει στόχο να υποστηρίξει την οικογένεια, προσφέροντας στα παιδιά τους δημιουργική διέξοδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Το πρόγραμμα προσφέρεται στα παιδιά δωρεάν από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ο οποίος ως κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, εστιάζει με ευαισθησία και ευθύνη στους πολίτες και τις ανάγκες τους, τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Για το ΣΔΟΕ πότε, με ευαισθησία και ευθύνη, θα μας ενημερώσουν;
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Τι ήταν τελικά αυτό το πράγμα που έγινε το Σαββατόβραδο κάτω στο Παλαιό Ελαιουργείο. Πολιτιστικό γεγονός, κοινωνική εκδήλωση, «αρχαιοελληνικό συμπόσιο», μετάβαση στη μέθη και την ευφορία, τουριστικό event, μύηση στην μεσογειακή διατροφή, άσκηση κραιπάλης και ευεξίας, αναβάθμιση του χώρου των ΑΙΣΧΥΛΕΙΩΝ. Τι ήταν; Ποιος θα μας ενημερώσει.
Τσιφτετέλια είχε;
Τα σκουπίδια τους τα μάζεψαν;
ΜΟΛΟΓΑ ΤΑ, ΜΟΛΟΓΑ ΤΑ, ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΜΟΙΡΟΛΟΓΑ ΤΑ
Έτσι θα πάμε στην Euphoria? Οι ευρωπαίοι τα παρακολουθούν όλα αυτά. Αυτοί που φάγανε κοκορέτσια, εντυπωσιάστηκαν απ’τα κοκορέτσια. Η πόρτα έκλεισε και κλειδώθηκε και ιδιωτικοί αστυνομικοί απαγορεύουν την είσοδο στους ιθαγενείς μη χαλάσει το event. Το project της ΠΠ έχει προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ (25 000 000 ευρώ) και δεν θα ανεχτούμε να χαθούν εκατομμύρια σε μαύρες τρύπες της διαδρομής. Αν δεν απαιτήσουμε, εάν δεν επιβάλουμε διαφάνεια και συλλογικές διαδικασίες ΤΩΡΑ (!) θα χάσουμε τη μπάλα και θα βρεθούμε χρεωμένοι. Πόσα δις μας άφησαν χρέος οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ξέρουμε. Όμως ξέρουμε ότι κάθε χρόνο είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ μήπως και ξεχρεώσουμε. Οι εμπειρίες μας απ’ την διαχείριση της ΠΠ στη Θεσσαλονίκη και Πάτρα είναι πρόσφατες και οδυνηρές. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ τα παραστατικά στο φως. ΤΩΡΑ!
ΕΠΙΛΟΓΟΣ.
Μετά από πολλά χρόνια έμαθα τι υπήρχε κάτω από τα τάβλι.
Σημείωση 1: Η εταιρεία catering ονομάζεται Roba Athens, οπότε άνετα το event θα μπορούσε να ονομαστεί Roba Eleusis.
Σημείωση 2: Εντύπωση προκαλεί, ερμηνεύσιμη όμως, η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς για το event στο προφίλ του Τσουκαλά στο f/b. Ο Τσουκαλάς με την λογοδιάρροια που τον διακρίνει στο f/b ενημερώνει τους πιστούς για τα πάντα, από τα κλαδέματα των δένδρων, των ευπρεπισμό των κήπων, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, το μοίρασμα φυτών απ’ τον ΤΙΤΑΝ, την ευαισθησία και ευθύνη των ΕΛΠΕ. Για τον «Τρίτο Παράδεισο» και τα σουβλιστά αρνιά δεν γράφει τίποτα. Δεν γράφει τίποτα για την εκδήλωση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδίου «η πόλη έγινε γνωστή στο εξωτερικό».
Σημείωση 3: ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ. «Ήταν μια εκδήλωση στο πνεύμα των γεγονότων που θέλει ο δήμος για την Ελευσίνα» δήλωσε ο Τσουκαλάς. Αυτό το «πνεύμα των γεγονότων» το καθόρισε κανένα συλλογικό όργανο του Δήμου ή ήρθε σαν επιφοίτηση μόνο σε κάποιους πεφωτισμένους. Τέλος πάντων, μπορεί κάποιος να ενημερώσει και εμάς τους δημότες ποιο είναι αυτό το πνεύμα. Ήτανε και του Αγίου Πνεύματος προχθές, αλλά το «πνεύμα των γεγονότων» δεν εόρταζε.               Σημείωση 4: Τις φωτογραφίες πήρα από διάφορες αναρτήσεις στο διαδίκτυο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here