Ερώτηση προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών για τους κινδύνους ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος με πετρελαιοειδή κατάλοιπα του δεξαμενόπλοιου SLOPS που βρίσκεται παρατημένο στην τύχη του στον όρμο της Βλύχας στην Ελευσίνα κατέθεσαν 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές Γ. Δημαράς, Ν. Αθανασίου, Αρ. Μπαλτάς και Γ. Πάντζας επισημαίνουν τη σχετική αναφορά που κατέθεσαν στην εισαγγελέα Περιβάλλοντος η Κίνηση Πολιτών Ελευσίνας «ECOELEUSIS» και η «Επιτροπή Κατοίκων Παραλίας» της Ελευσίνας.

Το θέμα είχε παρουσιάσει η «Εφ.Συν.» (βλ. «Οι “κωφοί” και το κουφάρι που απειλεί τη θάλασσα της Ελευσίνας» – 9/6/2017).

Σε αυτό είχε επισημανθεί ότι παρ’ όλο τον κίνδυνο που ελλοχεύει να προκληθεί οικολογική καταστροφή, όλοι οι εμπλεκόμενοι που θα μπορούσαν να την αποτρέψουν σφυρίζουν αδιάφορα.

Ο διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρείας δεν συμμορφώνεται με τις συνεχείς οχλήσεις του Λιμεναρχείου Ελευσίνας και, παρά τα συνεχή πρόστιμα, δεν προβαίνει στην άμεση απομάκρυνση των καταλοίπων που περιέχει το πλοίο.

Παγερή αδιαφορία επιδεικνύουν και ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ), αλλά και η Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΠΕΑΠΖ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Οι 4 βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς για ποιους λόγους και, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του Λιμεναρχείου Ελευσίνας, δεν έχουν ληφθεί μέτρα από τις αρμόδιες αρχές για την απομάκρυνση των πετρελαιοειδών καταλοίπων που βρίσκονται επί δεκαετία στο δεξαμενόπλοιο SLOPS, καθώς και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσουν προκειμένου να συμβεί αυτό.

Κι ακόμη αν προτίθενται να προχωρήσουν στη διερεύνηση ενδεχόμενων ευθυνών της διοίκησης για πράξεις ή παραλείψεις που έχουν ως συνέπεια να υφίσταται άμεση απειλή κατά του θαλάσσιου περιβάλλοντος του όρμου της Βλύχας.

Επιπλέον ρωτούν ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για να εγκριθούν θέσεις νέων καραβοστασίων σε άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο κόλπος της Ελευσίνας και με ποιους τρόπους θα αποκαταστήσουν την τεράστια περιβαλλοντική ζημιά που έχει υποστεί η περιοχή από εγκαταλειμμένα πλοία.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας Περιβάλλοντος έχει διατάξει προανάκριση για το ζήτημα, που ήδη διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ελευσίνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here