Η Ευη Χριστοφιλοπούλου, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Περιφέρειας Αττικής, με κάθε ευκαιρία δείχνει την αγάπη της για την όμορφη Ελευσίνα μας.

Έτσι προβληματισμένη από την λεηλασία του « Κρόνου » και την αξιοποίηση του κατέθεσε στην Υπουργό Πολιτισμού-Αθλητισμού κα Κονιόρδου την παρακάτω ερώτηση :

” Κυρία Υπουργέ,

Οι εγκαταστάσεις της οινοπνευματοποιίας «Κρόνος», που λειτούργησε ως τα μέσα της δεκαετίας του 80′ παράγοντας ποικίλα προϊόντα οινοπνεύματος, κατασκευάστηκαν το 1923 στην Ελευσίνα. Το βιομηχανικό συγκρότημα συνολικής έκτασης 37 στρεμμάτων θεωρήθηκε πρωτοποριακό για την εποχή. Τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις που διασώζονται αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της μεσοπολεμικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και κουλτούρας και για το λόγο αυτό το 1990 το ΥΠΕΧΩΔΕ τα ανακήρυξε διατηρητέα (ΦΕΚ Δ 103/ 6.3.1990).

Σήμερα, αυτές οι εγκαταστάσεις παραμένουν αναξιοποίητες και όντας βορά σε λεηλασίες με αποτέλεσμα τα κτίρια και ο εξοπλισμός να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, δομικά και μεταλλικά στοιχεία να ξηλώνονται συστηματικά και να διαπράττονται κλοπές του αρχειακού υλικού της βιομηχανίας.

Ο «Κρόνος» αποτελεί ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης Ελευσίνας καθώς εκεί φιλοξενήθηκαν πολλές καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις καθώς επίσης και παραστάσεις αρχαίου δράματος μέχρι και το 2005.
Επειδή ηανακήρυξη της πόλης της Ελευσίνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021» δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης και της βιομηχανίας «Κρόνος»,αποφέροντας σημαντικά μακροπρόθεσμα πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη σε ολόκληρο το Θριάσιο πεδίο, ερωτάστε:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αξιοποιηθεί το βιομηχανικό συγκρότημα «Κρόνος» και να μπει τέλος στη λεηλασία του; “

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here