Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ταρακούνησε η βουλευτής υπολοίπου Αττικής με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη Εύη Χριστοφιλοπούλου, εχθές 3/8 σχετικά με το διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους του Θριασίου Πεδίου.

Η ερώτηση με τίτλο «Διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για το Θριάσιο Πεδίο» ήρθε να δέσει με τις συνεχείς “αναταράξεις” των τελευταίων εβδομάδων στην περιοχή, σχετικά με την λειτουργία των ΕΛΠΕ, με την πιθανή δημιουργία χωματερής στο Μελετάνι και πολλών άλλων θεμάτων που απασχόλησαν πολίτες και Δημοτικές Αρχές.

Η ερώτηση αναλυτικά αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ εκτός από την παραγωγή ενέργειας (κατέχουν το
65% της συνολικής διυλιστικής δυναμικότητας της χώρας) παράγουν και
επικίνδυνους ρύπους για την υγεία του ανθρώπου.

Οι 2 από τις συνολικά 4 εγκαταστάσεις του ομίλου βρίσκονται στο Θριάσιο Πεδίο και πιο συγκεκριμένα στην Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο. Η αφόρητη δυσοσμία είναι καθημερινό φαινόμενο για τους κατοίκους της περιοχής, όμως τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν και περιστατικά δυσλειτουργίας των διυλιστηρίων με αποτέλεσμα τη διαρροή θανατηφόρων τοξικών αεριών που κυριολεκτικά κατέκλυσαν την ατμόσφαιρα φτάνοντας μέχρι την Μάνδρα και την Μαγούλα.

Καμία από τις κρατικά εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των 2 διυλιστηρίων δεν προέβλεψε παρόμοιες διαρροές, δυσλειτουργίες και περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενώ ταυτόχρονα εκκρεμούν αναφορές για συναφή περιστατικά προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες Περιφερειακές Αρχές οι οποίες δεν έχουν εξετασθεί εξ αιτίας της υποστελέχωσης και της συνακόλουθης κατάρρευσης του Περιβαλλοντικού Ελέγχου.

Την ίδια στιγμή που εγκαταστάσεις διύλησης, αποθήκευσης και εμφιάλωσης υγρών και αερίων καυσίμων που εδρεύουν στην Μεγαρίδα δεν ελέγχονται τακτικά και επαρκώς από τα αρμόδια όργανα με αποτέλεσμα να προκαλούν φόβο και αναστάτωση στους κατοίκους του οικιστικού ιστού ο οποίος απέχει ελάχιστα από αυτές.

Επειδή η ποιότητα ζωής και η υγεία των κατοίκων και όσων εργάζονται στο Θριάσιο Πεδίο δεν είναι προς διαπραγμάτευση και η στάση από πλευράς κυβέρνησης είναι προκλητική με αποτέλεσμα τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων, ερωτάστε:

 1. Ποιές κινήσεις σκοπεύετε να κάνετε με σκοπό τη συμμόρφωση των
  διυλιστηρίων στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους για τη
  διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος;
 2. Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου σας για την αποκατάσταση των
  περιβαλλοντικών βλαβών που πλήττουν το Θριάσιο Πεδίο και πως θα
  αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον;
 3. Τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να ενισχύσετε τον Περιβαλλοντικό έλεγχο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here