Περιστατικά εντονότατης δυσοσμίας, που εικάζεται ότι προκαλείται από τα δύο διυλιστήρια της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, «πνίγουν» το τελευταίο διάστημα τους κατοίκους της Ελευσίνας, της Μάνδρας, της Μαγούλας και του Ασπρόπυργου.

Ωστόσο, η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. αρνείται ότι τα συνεχή περιστατικά δυσοσμίας προέρχονται από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων τους. Και καθώς για ακόμη μία φορά ο σταθμός Μέτρησης Ατμοσφαιρικών Ρύπων που λειτουργεί εντός των ΕΛ.ΠΕ. δεν διαπιστώνει υπέρβαση ορίων στους ρύπους που να δικαιολογεί την ύπαρξη δυσάρεστων οσμών, η πηγή τους παραμένει επισήμως αγνώστου… πατρότητος.

Τα συμβάντα της έντονης δυσοσμίας σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο προκάλεσαν την αντίδραση της Κίνησης Πολιτών ECOELEUSIS, η οποία απέστειλε αναφορά στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και σε όλες τις αρμόδιες για τη λήψη μέτρων και για τον περιβαλλοντικό έλεγχο αρχές.

Τα τελευταία περιστατικά έντονης και αφόρητης δυσοσμίας «αερίου-πετρελαίου» καταγράφηκαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, στην Ελευσίνα στις 26/7 κατά τις βραδινές ώρες, στις 27/7 το πρωί από τις 9 έως τις 10.30 και το απόγευμα από τις 2 έως τις 5, στις 29/7 από τις 2 μ.μ. έως τις 3 μ.μ., ενώ οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών Μάνδρας διαμαρτύρονται για μονιμότερη έκθεση.

Η έντονη δυσοσμία αερίου διαπιστώθηκε και στη Μαγούλα με αποκορύφωμα το περιστατικό που διήρκεσε για περισσότερο από μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (29/7).

Σύμφωνα με τους κατοίκους, πιο εκτεθειμένος παραμένει ο οικιστικός ιστός του Ασπροπύργου και με μεγαλύτερο διάστημα έκθεσης.

Ωστόσο, νέες διαμαρτυρίες από κατοίκους της Μάνδρας και της Ελευσίνας για έντονη δυσοσμία αερίου την Κυριακή 20/8 δέχτηκε η «Εφ.Συν.».

Η δυσοσμία έγινε αισθητή τις 5.30 το απόγευμα και παρέμεινε μέχρι και την επόμενη μέρα. Κοινός παρονομαστής των διαμαρτυριών των κατοίκων ήταν οι αναφορές τους για κάψιμο στην αναπνευστική οδό, τσούξιμο στα μάτια και διαρκή πονοκέφαλο.

Τα τελευταία συχνά περιστατικά έντονης δυσοσμίας όχι μόνο υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά απειλούν και την υγεία τους, λόγος για τον οποίο προκαλούν την αγανάκτησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι και στα δύο διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ. εμφανίστηκαν πρόσφατα δυσλειτουργίες.

Στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου στις 11/7 απελευθερώθηκε «ντουμάνι» καπνού και απαερίων από τις καμινάδες και τον πυρσό των εγκαταστάσεων.

Τα εκτεταμένα ρυπαντικά επεισόδια, που ανησύχησαν τους κατοίκους του Ασπροπύργου, οφείλονταν σε πτώση της βασικής μονάδας FCC.

Οι δυσλειτουργίες οδήγησαν σε νέο πρόωρο shutdown (εργασίες συντήρησης) στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, λόγω τεχνικής βλάβης της μονάδας υδρογόνου, και η επαναλειτουργία του αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Στις 11/7 σημειώθηκε διπλό εργατικό ατύχημα στο ίδιο διυλιστήριο, στο οποίο τραυματίστηκαν δύο εργαζόμενοι.

Οι έντονες οσμές έρχονται να προστεθούν σε αυτές που προέρχονται από τον ΧΥΤΑ της Φυλής, οι οποίες, με ανατολικούς ανέμους, συμπληρώνουν το κοκτέιλ του ρυπαντικού φορτίου στο οποίο εκτίθεται καθημερινά ο πληθυσμός του Θριάσιου Πεδίου.

Οπως σημειώνεται στην αναφορά της Κίνησης Πολιτών ECOELEUSIS, «καμία από τις εγκεκριμένες από τις κρατικές υπηρεσίες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των 2 διυλιστηρίων δεν προέβλεψε παρόμοιες διαρροές, δυσλειτουργίες και επιπτώσεις και κατά συνέπεια δεν πρότεινε μέτρα για την αντιμετώπιση ή την ελαχιστοποίησή τους. Η καθημερινότητά μας στο Θριάσιο Πεδίο διαψεύδει όλες τις εκτιμήσεις των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονήθηκαν είτε από ιδιωτικούς είτε από πανεπιστημιακούς φορείς. Είναι προφανές ότι το σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης πάσχει εκ γενετής».

«Ταυτόχρονα εκκρεμεί σωρεία αναφορών μας τόσο στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος όσο και στις αρμόδιες Περιφερειακές Αρχές, οι οποίες δεν έχουν εξεταστεί εξαιτίας της υποστελέχωσης και της συνακόλουθης κατάρρευσης του Περιβαλλοντικού Ελέγχου. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις αιτήσεις μας για τη χορήγηση αντιγράφων των Εκθέσεων Αυτοψιών που αφορούν τις ετήσιες Επιθεωρήσεις SEVESO που πραγματοποίησε το ΥΠΕΚΑ/ΥΠΕΝ στα διυλιστήρια Ελευσίνας και Ασπροπύργου κατά τα έτη 2013, 2014, 2015 και 2016, καθώς εκκρεμεί η απάντηση των Υπηρεσιών σας στο σχετικό αίτημά μας που υποβάλαμε στις 2/11/2016», επισημαίνεται.

Στη συνέχεια η ECOELEUSIS, αφού υπενθυμίζει ότι οι 14 από τις 20 εγκαταστάσεις SEVESO που εδρεύουν στο Θριάσιο και στη Μεγαρίδα είναι εγκαταστάσεις διύλισης, αποθήκευσης, εμφιάλωσης υγρών και αερίων καυσίμων, ζητά από τον υπουργό τη θέσπιση Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών του Θριάσιου Πεδίου και της Μεγαρίδας.

Κι αυτό διότι «η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, καθώς και των όρων ασφάλειας τόσο των διυλιστηριακών όσο και των λοιπών εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, που γειτνιάζουν μάλιστα με τον οικιστικό ιστό, δεν μπορούν να γίνονται σποραδικά ή εκτάκτως ή ετεροχρονικά, αλλά σε διαρκή βάση», επισημαίνει.

Μάλιστα, υπενθυμίζει «ότι σε αντίστοιχη περίπτωση μη τήρησης περιβαλλοντικών όρων ή ανάγκης διαπίστωσης της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων στην περιοχή του Ασωπού η πολιτεία προχώρησε στη σύσταση ειδικού Γραφείου Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Οινοφύτων) με σκοπό τη συμμόρφωση των βιομηχανικών και άλλων δραστηριοτήτων στους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Ορους, για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εξάλλου, στην Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική περιλαμβάνεται όρος για τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής Ελέγχου.

Ακόμη ένα αίτημα που περιλαμβάνεται στην αναφορά της ECOELEUSIS προς τον Γιώργο Σταθάκη αφορά την άμεση τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων των δύο διυλιστηριακών μονάδων του Θριάσιου ώστε να υποχρεωθούν να δημοσιοποιούν, σε ειδική ιστοσελίδα, και σε πραγματικό χρόνο (online) τις εκπομπές τους από όλες τις πιθανές πηγές – ένα μέτρο που μπορεί να επεκταθεί και στις λοιπές ρυπογόνες εγκαταστάσεις του Θριάσιου.

«Με δαπάνες των δύο διυλιστηρίων θα πρέπει να εκπονήσουν οι υπηρεσίες σας μελέτη για τον εντοπισμό και τη διαρκή παρακολούθηση των πηγών καθώς και των διεργασιών έκλυσης δυσάρεστων οσμών και να ελαχιστοποιηθεί η συχνότητα εμφάνισης των επεισοδίων που πλήττουν ευθέως την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων αλλά και των εργαζομένων οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή έκθεση», επισημαίνει η ECOELEUSIS, καταλήγοντας πως «στο χέρι σας είναι να αποδείξετε, χωρίς χρονοτριβή, ότι για το Θριάσιο και τη Δυτική Αττική δεν είναι όλες οι Κυβερνήσεις… ίδιες!».

Σύσκεψη

Εν τω μεταξύ, ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τις καταγγελίες για φαινόμενα δυσοσμίας στην πόλη της Ελευσίνας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Διοικητήριο των ΕΛ.ΠΕ. Ελευσίνας, έπειτα από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου.

Σε αυτήν συμμετείχαν αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, εκπρόσωποι του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μέλη της διοίκησης της ΕΛ.ΠΕ.

Οπως ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, από τον σταθμό Μέτρησης Ατμοσφαιρικών Ρύπων που λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων των ΕΛ.ΠΕ., δεν διαπιστώθηκε υπέρβαση ορίων στους μετρήσιμους ρύπους που να δικαιολογεί την ύπαρξη δυσάρεστων οσμών.

Αρνούνται τα ΕΛ.ΠΕ.

Εχουν την αίσθηση ότι την προκαλούν τα Ι.Χ. και τα φορτηγά

Μεταμεσονύχτια έναρξη του shutdown των ΕΛ.ΠΕ. Ελευσίνας στις 22 Ιουλίου με απαέρια όλη τη νύχτα Μεταμεσονύχτια έναρξη του shutdown των ΕΛ.ΠΕ. Ελευσίνας στις 22 Ιουλίου με απαέρια όλη τη νύχτα |

Την απορία τους για το πώς ένα διυλιστήριο που δεν λειτουργεί παράγει έντονη δυσοσμία διατύπωσαν πηγές των ΕΛ.ΠΕ. σε επικοινωνία που είχε η «Εφ.Συν.», αναφερόμενες στο γεγονός ότι το διυλιστήριο της Ελευσίνας τις τελευταίες μέρες δεν λειτουργεί εξαιτίας του shutdown:

«Δεν υπάρχει η εικόνα κάποιας δραστηριότητας η οποία προκαλεί οσμές. Κατά τη διάρκεια του shutdown γίνονται κάποια λίγα πράγματα, δραστηριότητες στο 2-3% των δραστηριοτήτων που γίνονται όταν λειτουργεί κανονικά το διυλιστήριο. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνον οι μονάδες αργού και απόσταξης κενού. Αυτές οι δύο δεν παράγουν οσμές. Ολο το υπόλοιπο διυλιστήριο είναι κλειστό, άρα δεν μπορεί να υπάρχει παραγωγή οσμών από οτιδήποτε άλλο. Απ’ ό,τι πήραμε είδηση, οι οσμές εντοπίζονται κυρίως στη Μάνδρα. Και υπάρχει μια απορία πώς φτάνουν στη Μάνδρα χωρίς να μυρίζει στην Ελευσίνα. Η πηγή της δυσοσμίας μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε αλλού. Η αίσθησή μας είναι ότι αυτό που ταλαιπωρεί το Θριάσιο είναι οι εκπομπές των αυτοκινήτων και ιδιαίτερα των φορτηγών και όχι από τα διυλιστήρια. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα, αλλά δεν έχουμε κάποια άλλου είδους μέτρηση η οποία να μας τεκμηριώνει οποιαδήποτε επιστημονική απάντηση», ανέφεραν από τα ΕΛ.ΠΕ.

«Να ψάξουμε να βρούμε έναν επιστημονικό τρόπο ώστε να δούμε τι είναι εκείνο το οποίο μυρίζει. Κι αν αυτό είναι κάτι που εντοπίζεται στον τάδε ρυπαντή, να ζητήσουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Δωρίσαμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ένα μοναδικό μηχάνημα το οποίο έχει αρχίσει και λειτουργεί και εκτιμούμε ότι θα έχει αποτελέσματα τον Αύγουστο, που εγκλωβίζει τις οσμές, τις αναλύει, προκειμένου να προσδιορίσει τις δύσοσμες ουσίες στην ατμόσφαιρα πάνω από τη δυτική Θεσσαλονίκη. Οταν τελειώσει με τη Θεσσαλονίκη, σκεφτόμαστε να ζητήσουμε από το ΑΠΘ να φέρει το μηχάνημα και στο Θριάσιο για να ψάξει κι εδώ την πηγή των οσμών».

Το υπουργείο διερευνά…

Για τα προαναφερόμενα ζητήματα θέσαμε κάποια ερωτήματα στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και λάβαμε απαντήσεις γι’ αυτά από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου.

«Για τη δυσοσμία στην περιοχή υπήρξε μια καταγγελία προς το υπουργείο μας. Σε ό,τι αφορά τις δυσλειτουργίες που εμφανίστηκαν πρόσφατα και στα δύο διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, δεν έχει ενημερωθεί σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός από τις υπηρεσίες Επιθεώρησης Περιβάλλοντος που ανήκουν στο ΥΠΕΝ, αλλά έχουμε στείλει έγγραφο προς αυτές και περιμένουμε. Για τα αποτελέσματα των Εκθέσεων Αυτοψιών κατά τα έτη 2013 έως και 2016, επειδή δεν είμαστε εμείς σε αυτή την περίοδο, ανάμεσα στα ερωτήματα που αποστείλαμε είναι και αυτό, αν δηλαδή είχαν ποτέ ζητηθεί τα αποτελέσματα, εάν δεν δόθηκαν και, επίσης, να έρθουν σε εμάς και στη συνέχεια να δοθούν και σε αυτούς που τα έχουν ζητήσει».

«Δεν υπάρχει νομοθέτηση για μόνιμη Ειδική Επιτροπή Ελέγχου. Αυτό που προβλέπεται και υπάρχει νομοθετικά θεσπισμένο είναι οι τακτικοί και οι έκτακτοι έλεγχοι. Εμείς, πριν από έναν μήνα πραγματοποιήσαμε έκτακτο έλεγχο σε ένα από τα δύο διυλιστήρια και περιμένουμε το πόρισμα της αυτοψίας. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς, διότι, πέραν του ότι -το έχει πει επανειλημμένα και ο υπουργός- είναι πάρα πολύ λίγοι οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος για όλη την Ελλάδα, μπαίνουν και έκτακτα γεγονότα, αλλά θα έχουμε το πόρισμα τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη».

«Εξετάζει το υπουργείο να προχωρήσει στην άμεση τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων των δύο διυλιστηριακών μονάδων των ΕΛ.ΠΕ. του Θριάσιου, ώστε να υποχρεωθούν να δημοσιοποιούν σε ειδική ιστοσελίδα και σε πραγματικό χρόνο (online) τις εκπομπές τους από όλες τις πιθανές πηγές;» ρωτήσαμε. «Σε αυτό δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο. Θα περιμένουμε όλα αυτά τα στοιχεία που έχουμε να συλλέξουμε από τις υπηρεσίες και αναλόγως θα δούμε πώς θα κινηθούμε. Ο αναπληρωτής υπουργός δεν θέλει να δώσει μια πρόχειρη απάντηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Θέλει λίγο να το δει, να το εξετάσει και να μπορέσει να απαντήσει».

Αναδημοσίευση από ΕΦ.ΣΥΝ

Τάσος Σαραντής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here