Ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας η οποία συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Μάνδρα. Θέμα της Διαβούλευσης ήταν το επίκαιρο ζήτημα σχετικά με τους σχεδιασμούς για χρήση των λατομείων που υπάρχουν στην επικράτεια του Δήμου ως χώροι διαχείρισης και ταφής απορριμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης όλα τα μέλη που συμμετείχαν στη Διαβούλευση συμφώνησαν και τάχθηκαν κατά της πρόσφατης απόφασης του ΕΔΣΝΑ στην οποία προβλέπεται η χρήση για το ΜΕΛΕΤΑΝΙ ως Χώρο Υγειονομικής Ταφής στερεών αποβλήτων κατά  προτεραιότητα, διότι είναι ήδη χωροθετημένο με τον νόμο της Βάσως Παπανδρέου και έγινε απόλυτα ξεκάθαρο ότι οι φορείς και οι πολίτες του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας όχι απλώς δεν συζητούν αλλά αρνούνται κατηγορηματικά κάθε χρήση για τα Λατομεία/Μεταλλεία (ΜΕΛΕΤΑΝΙ, Λατομείο ΤΙΤΑΝ, πρώην ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΘΡΩΝ, ΜΑΡΓΕΤΗ, ΥΔΡΕΛ, ΡΟΥΣΣΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ, ΡΟΖΗ)   του δήμου για τις ανάγκες της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής.  Η άρνηση αυτή στηρίζεται στο γεγονός :

1) ότι ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας είναι ένας Δήμος της Δυτικής Αττικής που έχει καταδικαστεί επί σειρά ετών με ρυπογόνους και επιβαρυντικούς παράγοντες (ΛΑΤΟΜΕΙΑ, ΕΛΠΕ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΕΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ, 300 περίπου άλλες επιχειρήσεις κλπ) με σοβαρές συνέπειες και επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του και

2)  ότι ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας και ειδικότερα η πόλη της Μάνδρας επιβαρύνεται με φόρτο καυσαερίων και άλλων επικίνδυνων αερίων καθώς τρεις οδικοί άξονες διέρχονται από τον βασικό αστικό ιστό και τα «σπλάχνα της πόλης» (Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, Αττική Οδός και Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών Θηβών).

Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα Δήμο που σηκώνει δυσανάλογο βάρος με υπερτοπικές χρήσεις, που αφορούν στο σύνολο της Περιφέρειας και όχι μόνο και έχει υποστεί δραματική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.

Η Δήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής κατέληξε στην εισήγησή της : «Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν αντέχουμε πρόσθετες επιβαρύνσεις αλλά ζητούμε πλέον την ελάφρυνσή μας και την αποκατάσταση της αδικίας, που έχει συντελεστεί τόσα χρόνια εις βάρος μας.  Και αυτή τη δίκαιη θέση μας έχουμε αποφασίσει να την υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε τον τόπο μας και θα το αποδείξουμε ακόμη μία φορά εάν χρειαστεί.

Πρόκειται για έναν Μαραθώνιο αγώνα για την αποτροπή των σχεδίων υποβάθμισης του τόπου μας. Σε αυτόν τον αγώνα δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες, προσωπικές αντιπάθειες και μικροσυμφέροντα. Με ενότητα και αποφασιστικότητα συσπειρωνόμαστε, κινητοποιούμαστε και διατρανώνουμε τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε τον τόπο μας».

Μετά τη διαλογική συζήτηση, τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις που κατατέθηκαν η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αποφάσισε ομόφωνα και εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο τα παρακάτω:

  1. Διαμαρτύρεται έντονα και αρνείται να αποδεχθεί την 343/2017 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ με την οποία επικυρώνεται η υπέρμετρη επιβάρυνση της Δυτικής Αττικής με δεδομένο ότι το 67% των παραγόμενων στερεών αποβλήτων του συνόλου της Αττικής θα κατευθύνονται στους ΧΥΤΥ, που θα διαμορφωθούν στην Δυτική Αττική
  2. Δεν αποδέχεται την εγκατάσταση στο ΜΕΛΕΤΑΝΙ και σε κάθε άλλο ανενεργό λατομείο του Δήμου (Λατομείο ΤΙΤΑΝ, πρώην ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΘΡΩΝ, ΜΑΡΓΕΤΗ, ΥΔΡΕΛ, ΡΟΥΣΣΗ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ, ΡΟΖΗ) οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετικής με διαχείριση και ταφή στερεών αποβλήτων ούτε συμμετέχει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για διαδημοτική τοπική διαχείριση στερεών αποβλήτων από όπου και αν προτείνεται.
  3. Ζητά από την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, την Περιφέρεια Αττικής και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος να τροποποιήσουν το άρθρο 33 του ν. 3164/2003 και να αποχαρακτηρίσουν το Μελετάνι από χώρο υποδοχής απορριμμάτων.
  4. Ζητά να αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς (ΕΔΣΝΑ, Περιφέρεια Αττικής, Αντιπεριφέρεια Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βουλευτές της περιοχής) έγγραφης διαμαρτυρίας με την οποία να γνωστοποιούνται οι θέσεις του Δήμου συνοδευόμενης από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.
  5. Ζητά να προετοιμαστεί η συμμετοχή του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, των φορέων και των πολιτών στη Δημόσια Διαβούλευση που έχει εξαγγελθεί με την 343/2017 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και ειδικότερα προτείνει:
    • Την οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας όταν ανακοινωθεί η πρόσκληση για συμμετοχή στη διαβούλευση
    • Την οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο χώρο που θα γίνει η διαβούλευση και στους χώρους συνεδρίασης των οργάνων που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν τα  μέλη της Επιτροπής:

ΦορέαςΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
1Εξωραϊστικός Σύλλογος «Μύτικα Βιλίων»ΚΑΛΑΜΙΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
2Σύλλογος «Αγ Παντελεήμονας»ΔΙΟΛΕΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
3Αναπτυξιακός Εξωραιστικός &

Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος Μάνδρας Αττικής

ΚΑΡΡΑ ΜΑΙΡΗ
4Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και ΠειραιώςΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
5Εξωραϊστικός Σύλλογος ΠαλαιοχωρίουΑΝΤΖΟΥΛΑΤΟΥ ΕΛΕΝΗ
6Εξωραϊστικός Σύλλογος Μάνδρας «Ο Άγ. ΓεώργιοςΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ
7Όμιλος Κριεκουκιωτών Φίλων του ΈλατουΛΟΥΚΟΥ ΦΙΛΙΑ
8Σύλλογος Κατοίκων Μάνδρας Αττικής «Η Αγία Αικατερίνη» (Αγροτοδασικός Σύλλογος)ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΛΠΙΔΑ
9Σύλλογος «Άσπρα Σπίτια» Πόρτο ΓερμενόΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
10Σύλλογος «Άγιος Νεκτάριος» ΒιλίωνΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
11Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικιστών Αιγοσθένων {Ε.Σ.Ο.Α.}ΛΙΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
12Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου ΒιλίωνΛΑΖΑΡΙΝΗ ΑΝΝΑ
13Σύλλογος «Αγίου Γεωργίου Ερένειας»ΚΑΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
14Εξωραϊστικός Σύλλογος «Παναγίτσα Μάριζα»ΚΙΠΛΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
15Εξωραϊστικός Σύλλογος ΠΑΛΑΙΟΚΟΥΝΤΟΥΡΑ – ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΖΑΦΕΙΡΗΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ
16Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου ΕρυθρώνΚΥΡΑΤΖΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
17Εκπολιτιστικός Λαογραφικός & Εξωραιστικός Σύλλογος ΒιλίωνΞΑΝΘΗ ΠΑΠΠΑ
18Εξωραιστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Κιάφα –ΛεκάνεζαΜΑΚΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
19Ενεργοί Πολίτες ΑλεποχωρίουΓΚΟΤΣΟΥΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
20Αθλητικός Όμιλος Μανδραικού Τμήμα ΜπάσκετΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΣ
21Εργατικό Κέντρο Δυτικής ΑττικήςΠΕΠΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 

Οι δημότες – μέλη της Επιτροπής:

1. Καραγιάννη Βάια

2. Πανολιάσκος Γεώργιος

3. Χουλιαράς Γεώργιος

4. Ράντος Βασίλειος

5. Πέππας Ευάγγελος

6. Βρούβα Βασιλική

 

Τέλος παραβρέθηκαν η Πρόεδρος του ΔΣ, Ερασμία Στάθη-Οικονόμου, οι Αντιδήμαρχοι, Ιωάννα Αδάμ, Αγγελική Παπακωνσταντίνου, Περικλής Ρόκας, οι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών, Α/θμιας Μελέτης Παπακωνσταντής και β/θμιας, Τάσος Δούκας, η Πρόεδρος του ΔΟΚΑΠ, Αλεξία Νερούτσου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Χαράλαμπος Κανάκης, Γιώργος Κανάκης, Ευάγγελος Κώνστας, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Μάνδρας Νίκος Παχής,  Βιλίων Γιώργος Γκιόκας, Οινόης Βασίλης Πανολιάσκος, οι Πρόεδροι Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Βασιλική Μεθενίτη, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Μάνδρας Ελένη Μάλλιου, του Συλλόγου Ποντίων «ΟΙ ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ» Βαρβάρα Παρασκευοπούλου, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΒΑΛΑΡΙΑ» Σαμπρίνα Τσίγκου, του Εξωραϊστικού Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών Γλυκερία Σδούκου, ο Χρήστος Χρηστάκης εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών ECOELEYSIS, ο Τάσος Κεφαλάς εκπρόσωπος του Δυτικού Μετώπου, ο Λιάσκος Δημήτριος Δημοτικός Σύμβουλος Ελευσίνας καθώς και πλήθος πολιτών οι οποίοι παραβρέθηκαν προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με το σοβαρό αυτό ζήτημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here