«Μια τέτοια τραγωδία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανέναν για μικροπολιτική» επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, στην παρέμβαση που έκανε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια έκτακτης συζήτησης που έγινε για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Δυτική Αττική.

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε ευελιξία από όλους τους αρμόδιους φορείς, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ελλάδα, προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες που επλήγησαν από την απίστευτη αυτή καταστροφή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν μπορεί το συνολικό ΑΕΠ της Περιφέρειας Αττικής να γίνει εμπόδιο στην αξιοποίηση κονδυλίων, ειδικά όταν οι συγκεκριμένες περιοχές είναι από τις πιο αδύναμες οικονομικά».

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε απ? όλους να κοιτάξουν μπροστά και να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες για την απορρόφηση κονδυλίων, ώστε να υπάρξει ταχύτατη ανακούφιση των οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους αλλά και όσων είδαν την περιουσία τους να χάνεται.

Αναλυτικά, η παρέμβαση του Ν. Ανδρουλάκη έχει ως εξής:

«Η θεομηνία που έπληξε την Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο προκάλεσε το θάνατο 23 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές. Η κατάσταση είναι τραγική, πολλά σημεία δεν είναι προσβάσιμα και ακόμα και σήμερα η καταγραφή των ζημιών γίνεται με δυσκολία. Οι ευθύνες είναι πολλές και διαχρονικές. Μια τέτοια τραγωδία, όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανέναν για μικροπολιτική. Η απουσία οργανωμένου χωροταξικού σχεδίου οδήγησε στην άναρχη δόμηση, πολλές φορές και πάνω σε ρέματα.

Η αδράνεια των κρατικών αρχών για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, μετά από τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, επέτειναν περαιτέρω το πρόβλημα. Όμως, τώρα πρέπει να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον. Η πρόθεση του επιτρόπου αρμόδιου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη, να ενισχύσει τον Ευρωπαϊκό ΠεΜηχανισμό Πολιτικής Προστασίας είναι θετική και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων.

Πρέπει να υπάρχει ευελιξία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης. Δεν μπορεί το συνολικό ΑΕΠ της Περιφέρειας Αττικής να γίνει εμπόδιο στην αξιοποίηση κονδυλίων. Ειδικά όταν οι συγκεκριμένες περιοχές είναι από τις πιο αδύναμες οικονομικά. Χρειάζονται την άμεση στήριξη όλων μας. Πρέπει, επίσης, να εργαστούμε όχι μόνο για την αποκατάσταση αλλά και για την πρόληψη. Χωρίς ολιγωρία και γραφειοκρατία οφείλουμε να επιταχύνουμε την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων φυσικών καταστροφών».

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here