ΟΧΙ στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και τους πλειστηριασμούς

Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις

Άμεση καταγραφή και αποζημίωση στο 100% των ζημιών των πλημμυροπαθών. Υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους

Το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που έχει καταλήξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης, αποδεικνύουν ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» είναι για τα μονοπώλια και όχι για τον λαό. Δεν έχει καταργηθεί κανένας μνημονιακός νόμος και συνεχώς προστίθενται και νέοι.

Τα «πρωτογενή πλεονάσματα» υπάρχουν και είναι ματωμένα

Αυτό αποδεικνύει η μείωση των συντάξεων κατά 2 δις ευρώ από το 2019, η επέκταση των πλειστηριασμών με την «προστασία» των ΜΑΤ, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι νέες επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 περιλαμβάνει αύξηση της φορολογίας για τις λαϊκές οικογένειες κατά 900 εκατ. ευρώ και αντίστοιχη μείωση 200 εκατ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Καταρρίπτεται έτσι η κυβερνητική προπαγάνδα περί «ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη» αφού τόσο η επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών όσο και η ενίσχυση με νέα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων είναι πολλαπλάσια του «κοινωνικού μερίσματος». Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση «παίρνει 10 από το λαό, δίνει 1 στους εξαθλιωμένους και τα υπόλοιπα στο κεφάλαιο.»

Πρόκειται για μέτρα που θα κάνουν ακόμη δυσκολότερη τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, αλλά είναι απολύτως αναγκαία για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών και ρυθμός καπιταλιστικής ανάπτυξης 2,5% για το 2018, όπως υπερηφανεύεται η κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη που για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων απαιτεί τσάκισμα όσων εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Γι΄ αυτό και τα μέτρα αυτά είναι απαίτηση, πρώτα από όλα, των μεγαλοεπιχειρηματιών, που σπεύδει να ικανοποιήσει η κυβέρνηση.

Φοβούνται την αντίδραση, την οργάνωση και την αντεπίθεση των εργαζομένων

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναλάβει να κάνει πράξη ένα μεγάλο και χρόνιο αίτημα των μεγαλοαφεντικών. Να δοθεί ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και της οργάνωσης των εργατικών αγώνων.

Παρόμοια μέτρα παίρνουν, συντονισμένα σε όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε είναι σε κρίση ή την έχουν ξεπεράσει, είτε έχουν μεγάλο ή μικρό χρέος, είτε είναι στο Ευρώ είτε έχουν διατηρήσει το εθνικό τους νόμισμα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, που δεν μπορεί να κρυφθεί όσοι αποπροσανατολιστικοί «καυγάδες» στηθούν στη Βουλή και στα κανάλια, μεταξύ κυβέρνησης, ΝΔ και των υπολοίπων κομμάτων του συστήματος, για να ξεχάσουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Καυγάδες, που όλοι μας είδαμε με οργή να εκτυλίσσονται, για να καλύψουν τις πραγματικές ευθύνες και ενόχους για τις πλημμύρες σε Μάνδρα και Ν. Πέραμο, με τα θύματα και τις εκτεταμένες καταστροφές.

Οι πλημμύρες είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες για την καταστροφή στον καιρό, στην κλιματική αλλαγή, σε διάφορους υπηρεσιακούς παράγοντες ή στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν την κυβερνητική ανικανότητα των τελευταίων ετών ως τη βασική αιτία της καταστροφικής πλημμύρας.

Προσπαθούν ο καθένας, μαζί με τους δημάρχους της περιοχής, να κρύψει τις δικές του ευθύνες. Κυρίως όμως, όλοι μαζί προσπαθούν να κρύψουν ότι ο μεγάλος, ο πραγματικός ένοχος για την καταστροφή είναι η πολιτική που θυσιάζει τα λαίκά δικαιώματα, ακόμα και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών για να εξασφαλισθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Γιατί με την πολιτική που εφαρμόζουν όλοι αυτοί, το ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ είναι που καθορίζει το πώς χτίζονται οι πόλεις, τη ρυμοτομία τους και τον τρόπο κατασκευής τους. Αυτή ευθύνεται για τα μπαζωμένα ρέματα, την άναρχη επέκταση του σχεδίου πόλεως και την πλήρη «τσιμεντοποίηση» των οικοπέδων στη νόμιμη δόμηση. Η πολιτική με κριτήριο το κέρδος ευθύνεται για την έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατορεμάτων και γενικότερα του συνόλου της λεκάνης απορροής. Γιατί δίνεται προτεραιότητα σε έργα που υπηρετούν την επιχειρηματική κερδοφορία (π.χ. εμπορευματικά κέντρα, οδικοί άξονες για τη μεταφορά εμπορευμάτων) και όχι σε έργα αναγκαία για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας).

Το «Αναπτυξιακό Συνέδριο» είναι πρόκληση – οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν

Γι’ αυτό αποτελεί πρόκληση το έκτακτο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Ελευσίνα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις 16 – 17 Δεκεμβρίου λίγες μέρες μετά τις φονικές πλημμύρες με 24 νεκρούς, αφού πραγματικός στόχος του δεν είναι ούτε η ανακούφιση των κατοίκων, ούτε η κατασκευή έργων υποδομής προς όφελός τους, αλλά η μετατροπή του Θριασίου σε διαμετακομιστικό κέντρο για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Πρόκληση που θα πάρει την πρέπουσα απάντηση από το λαό της περιοχής με το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στην Ελευσίνα.

Διεκδικούμε:

● Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως βάση για αυξήσεις. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.

● Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων. Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

● Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων.

● Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Απαγόρευση πλειστηριασμών για λαϊκές οικογένειες.

● Άμεσα μέτρα προστασίας για τους πληγέντες για στέγαση, σίτιση, ένδυση. Άμεση καταγραφή των ζημιών, σε περιουσίες και μικρές επιχειρήσεις και αποζημίωση στο σύνολό τους.

● Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. κατάργηση διοδίων Αττικής και Εθνικής Οδού.

● Άμεσος σχεδιασμός και υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με κρατική ευθύνη.

● Ενίσχυση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων. Δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων Υγείας σε Μάνδρα, Ασπρόπυργο, Νέα Πέραμο και Μαγούλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here