Είναι γεγονός πως έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019. Σε πολλές πόλεις τις χώρας, είτε μεγάλες, είτε μικρότερες, κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι ήδη έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους και έχουν αρχίσει τον αγώνα συλλογής υποψηφίων και ψηφοφόρων.

Στον δήμο Ελευσίνας – Μαγούλας κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν ορατό, καθώς όλοι (μα όλοι) ακολουθούν μία αμυντική στρατηγική, όπου περιμένουν τον αντίπαλο να εκτεθεί πρώτος. Πολλά δεδομένα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως πληροφορίες, κινήσεις και “μυστικοί δείπνοι” που μαρτυρούν πολλά.

Ο “νυν”

Ξετυλίγοντας λοιπόν το κουβάρι των σεναρίων, αρχίζουμε αποτυπώνοντας ως βέβαιη την εκ νέου υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Ελευσίνας Τσουκαλά Γιώργου. Ο δήμαρχος αυτή τη στιγμή μετρά ήδη μία και μισή θητεία Δημάρχου, ενώ είναι από τους αρχαιότερους δημοτικούς συμβούλους της πόλης καθώς πρώτη φορά εξελέγη το 1990. Ηγείται μίας δημοτικής ομάδας, ο πυρήνας της οποίας διοικεί την πόλη από το 2002.

Καθ’ όλη την διάρκεια της τελευταίας του θητείας ο Γ. Τσουκαλάς επεδίωξε να “ικανοποιήσει” σχεδόν όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς του συμβούλους, δίνοντας τους σε θεσμικούς ρόλους, ενώ ακόμα και τώρα ετοιμάζει μικρούς ανασχηματισμούς. Να σημειώσουμε πως προσωπικά ο δήμαρχος εντάσσεται στην κεντροαριστερά και είναι μέλος του Κινήματος Αλλαγής και είναι αρκετά πιθανό να επιδιώξει προσθήκες στον συνδυασμό του από τον χώρο αυτό.

Οι φιλόδοξοι του συνδυασμού, ακόμη δεν έχουν εκτεθεί, ίσως χαρτογραφούν το κλίμα και περιμένουν κινήσεις για να αντιδράσουν αναλόγως.

Ο επικεφαλής φεύγει, ο πυρήνας ενισχυμένος και δραστήριος

Ο δεύτερος των δημοτικών εκλογών του 2010 & 2014, Τόλης Βασίλης, φαίνεται να έχει αποστασιοποιηθεί από τα πράγματα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες παραμένω παρατηρητής των εξελίξεων. Ο άλλοτε συνδυασμός του έχει αρκετές απώλειες, καθώς κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοί του ανεξαρτητοποιήθηκαν ή εντάχθηκαν σε άλλες δημοτικές ομάδες. Στα πλαίσια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου “το κάρο” του συνδυασμού φαίνεται να κουβαλά ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως παρ’ όλες τις απώλειες του συνδυασμού που εκπροσωπεί, παραμένει αρκετά δραστήριος ασκώντας ουσιαστική αντιπολίτευση στην δημοτική αρχή.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το τι στάση θα κρατήσουν οι άλλοτε άνθρωποι του πυρήνα του συνδυασμού αυτού, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και το Κίνημα Αλλαγής, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα κινήθηκαν έντονα στην πόλη λόγω των εκλογών της κεντροαριστεράς στις οποίες συμμετείχαν 600 συμπολίτες μας, αριθμός που σίγουρα τους καθιστά ρυθμιστή του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών.

Αντεπίθεση από ΝΔ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιθυμούν επιτέλους μία ισχυρή υποψηφιότητα από τον χώρο της δεξιάς επιτέλους στις δημοτικές εκλογές στον δήμο Ελευσίνας. Είναι σαφές πως οι δύο τελευταίες υποψηφιότητες από τον χώρο της ΝΔ αποδείχθηκαν ανίσχυρες (Κοντούλης 2010 – Βιλλιώτης 2014) και ότι ως ανερχόμενη δύναμη εξουσίας, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα φροντίσουν να κάνουν μία καλή αντεπίθεση. Τα σενάρια για ακόμη μία φορά δίνουν και παίρνουν στο όνομα του Αργύρη Οικονόμου, κάτι το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται από τον ίδιο, προς το παρόν.

Μία από τα ίδια από ΣΥΡΙΖΑ

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα στο θέμα των υποψηφιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι βέβαιο πως πλέον δεν υπάρχει η ίδια δημοφιλία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στις εκλογές του 2014, όπου και πάλι στην Ελευσίνα δεν είχε καταγράψει ιδιαίτερες δυνάμεις.

Και η Μαγούλα;

Αρκετά πιθανό είναι και το ενδεχόμενο καθόδου ενός συνδυασμού με βάση ανθρώπους προερχόμενους από την δημοτική ενότητα Μαγούλας, χωρίς συγκεκριμένη πολιτική απόχρωση. Η απογοήτευση για την ερήμωση της πόλης και η μη αξιοποίηση της, έχουν στρέψει κάποιους δραστήριους Μαγουλιώτες να σκέφτονται σοβαρά την δημιουργία ενός συνδυασμού που θα μεριμνά για θέματα και της Μαγούλας, την οποία θεωρούν “κομμένη” από τον δημοτικό χάρτη.

Σε όλο αυτό το αβέβαιο σκηνικό, σίγουρα οι επόμενοι μήνες αναμένονται αρκετά ενδιαφέροντες, καθώς πιθανά να υπάρξουν και αλλαγές στον εκλογικό νόμο που διαχειρίζεται το υπουργείο εσωτερικών.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here