Όπως αναμενόταν, χθες το βράδυ ο επιτηρητής του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, βρέθηκε στην Ελευσίνα στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής και έκλεισε το διακόπτη με τον οποίο μέχρι χθες ηλεκτροδοτείτο η ιστορική βιομηχανία.

Πλέον το εργοστάσιο προστέθηκε και τυπικά στη λίστα των βιομηχανικών “λουκέτων” που μετρά η χώρα κατά την περίοδο της κρίσης, έστω και εάν η αφορμή για τους τίτλους τέλους δόθηκε από την ενδοοικογενειακή διαμάχη μεταξύ του ιδιοκτήτη της Χαλυβουργικής Κ. Αγγελόπουλου και των δύο υιών του, που έκλεισε οριστικά την κάνουλα των κεφαλαιακών ενέσεων που συντηρούσαν στην εντατική τη βιομηχανία.

Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα δημιουργείται αβεβαιότητα για τους περίπου 170 εργαζόμενους, οι οποίοι από το 2015 απασχολούνταν εκ περιτροπής για τη συντήρηση του εργοστασίου και πλέον βρίσκονται στον αέρα.

Ερωτηματικό επίσης αποτελεί και το τι μέλλει γενέσθαι με τις υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ της Χαλυβουργικής προς τις τράπεζες. Η εταιρεία, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, συντηρείτο τα τελευταία χρόνια της κρίσης με αλλεπάλληλες κεφαλαιακές ενέσεις, μέσω αυξήσεων κεφαλαίου από το μέτοχο, έχει σταματήσει να εξυπηρετεί το δανεισμό της από το 2016, όπως ανέφερε και ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός για τη χρήση του 2015.

Η Χαλυβουργική στη σημερινή της μορφή ιδρύθηκε το 1948 και λίγα χρόνια αργότερα μετακόμισε στην Ελευσίνα όπου στήθηκε η πρώτη εντυπωσιακή υψικάμινος. Ωστόσο, η μεγάλη χαλυβουργία που κυριάρχησε στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά τις δεκαετίες από το ’50 μέχρι και το ’80, αποτελεί την ιστορική συνέχεια ενός μικρού συρματουργείου που δημιουργήθηκε το 1925 στον Ταύρο, η “Ελληνικά Συρματουργεία Θ. Α. Αγγελόπουλος & Υιοί”, η οποία στην αρχική της μορφή κατασκεύαζε καρφιά, σύρματα και τσαρουχόπροκες.

Στην πορεία της ως εταιρεία, η Χαλυβουργική άντεξε μεγάλες διεθνείς κρίσεις όπως η πετρελαϊκή της δεκαετίας του 70, αναγκάστηκε να συνεχίσει χωρίς τον οικονομικό της εγκέφαλο το Δ. Αγγελόπουλο που δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη το 1986, ενώ κλήθηκε να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία, όπως προέκυψε από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here