Αποδέχτηκε την πρόκληση της πρωτοβουλίας “Ενα πάρκο στην Ελευσίνα – Πότε;” ο υποψήφιος Δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κώνστας και απάντησε στις ερωτήσεις που του έγιναν από πλευράς της πρωτοβουλίας.

Ακολουθούν οι ερωταπαντήσεις:

ΕΡΩΤΗΣΗ 1
Κύριε Κώνστα, είναι στα πλάνα ή έστω στις επιθυμίες σας η δημιουργία ενός πάρκου στην Ελευσίνα; Αν ναι, σε ποιο σημείο;

Κωνσταντίνος Κώνστας: Συγχαρητήρια για την σημαντική πρωτοβουλία. Πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης αποτελεί η δημιουργία χώρων πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν χρήση. Με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος προκειμένου να είναι ανοιχτοί στο λαό και τη νεολαία και όχι αντικείμενο εμπορικής – κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης. Αυτό επίσης σημαίνει πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου. Και αυτά τα αιτήματα δεν είναι καθόλου “μακρινά” αν σκεφτούμε την κατάσταση στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, που η εγκατάλειψη και απαξίωση του είναι μια κατάσταση που συνεχίζεται εδώ και χρόνια με ευθύνη κυβερνήσεων και τοπικής διοίκησης.

Επίσης για εμάς αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση η πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας που μετέτρεψε ένα σκουπιδότοπο στο παραλιακό μέτωπο της πόλης σε ένα τεράστιο πάρκο – χώρο πρασίνου, που τώρα το χαίρεται ο λαός της Πάτρας έχοντας δωρεάν πρόσβαση.

Πιο συγκεκριμένα για την πόλη μας, που θυμίζω είναι μια περιοχή με μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση λόγω του πλήθους βιομηχανιών που συγκεντρώνονται εδώ, η ανάγκη για χώρους πρασίνου είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Και σίγουρα ένα πάρκο δε φτάνει για να καλύψει αυτή την ανάγκη.

Ήδη έχουμε εκφράσει τη θέση μας για το χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ (εδώ). Είναι ένας χώρος που είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί πάρκο πρασίνου. Θα αποτελέσει και σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για τους πολίτες αλλά και θα δικαιώσει το διαχρονικό, δίκαιο αίτημα και αντικείμενο μεγάλων αγώνων του λαού της Ελευσίνας για τη μη επέκταση των ΕΛΠΕ.

Επίσης αποτελεί πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που σίγουρα πρέπει να την επαναφέρουμε πιο δυναμικά, η μεταφορά των εγκαταστάσεων του ΤΙΤΑΝ από την Ελευσίνα στο Καμάρι με ταυτόχρονη εξασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ο χώρος, μαζί με αυτόν των διαλυτηρίων του ΣΑΒΒΑ και του ΚΔΑΥ, να διατεθεί για δραστηριότητες αναψυχής και αθλητισμού και για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Αυτοί οι δύο χώροι είναι οι πρώτοι που θα διεκδικήσουμε για πάρκο πρασίνου και αναψυχής, ανεξάρτητα από τη θέση που θα μας δώσει ο λαός της Ελευσίνας στις εκλογές. Σίγουρα πρέπει να βρεθεί αντίστοιχος χώρος και στη Μαγούλα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2
Εκτός από τους παραπάνω δύο χώρους, οι κάτοικοι της Ελευσίνας έχουν προτείνει δημιουργία πάρκων ή χώρων πρασίνου στις γραμμές του τρένου, στο Καλυμπάκι και στο παλιό κάμπινγκ. Ποια είναι η δική σας θέση, για κάθε μία από αυτές τις τοποθεσίες; Μπορείτε να μας ενημερώσετε αν θα υπάρχει η προοπτική, με εσάς Δήμαρχο, οι κάτοικοι της Ελευσίνας και της Μαγούλας να δουν πάρκα ή έστω χώρους πρασίνου σε κάποιες από τις 5 αυτές τοποθεσίες;

Κωνσταντίνος Κώνστας: Για το χώρο του κάμπινγκ, εννοείται ότι συμφωνούμε με την πρόταση που έχει γίνει στην ομάδα σας. Είναι ένας χώρος εγκαταλελειμμένος που θα μπορούσε πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα, με το υπάρχων δυναμικό του Δήμου να μετατραπεί σε ένα πάρκο για τους κατοίκους της Ελευσίνας και ιδιαίτερα σε μία γειτονιά που είναι υποβαθμισμένη γενικότερα(π.χ. ανύπαρκτη σύνδεση μέσω λεωφορείου με το κέντρο της πόλης).

Για το Καλυμπάκι επίσης συμφωνούμε μιας και ο χώρος είναι τμήμα του λεγόμενου παραλιακού μετώπου που τόσο έχει πληγεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αποτελεί ξεχωριστής σημασίας η διεκδίκηση του συγκεκριμένου χώρου, μιας και υπάρχουν εδώ και καιρό σχέδια από συγκεκριμένη εταιρεία να φτιάξει εκεί πέρα ναυπηγείο – διαλυτήριο πλοίων.

Για τις γραμμές του τραίνου είναι πιο σύνθετο το θέμα. Νομίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει αίτημα των κατοίκων, των σωματείων και των φορέων της πόλης μας στο άμεσο μέλλον, η επαναλειτουργία της γραμμής του τραίνου με σκοπό οι κάτοικοι της περιοχής μας να μετακινούνται φθηνά και με ασφάλεια προς την Αθήνα αλλά και σε άλλους προορισμούς. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί εμπόδιο στο να γίνει χώρος πρασίνου παραπλεύρως της γραμμής.

Κλείνοντας, πιστεύουμε η πρωτοβουλία σας είναι πολύ θετική και «απαντάει» σε μια μεγάλη ανάγκη των κατοίκων της Ελευσίνας και της Μαγούλας για χώρους πρασίνου και αναψυχής που θα μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν.

Είναι απαραίτητο αυτό το αίτημα να γίνει αίτημα του οργανωμένου λαϊκού κινήματος που θα διεκδικήσει τέτοιους χώρους στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών κόντρα στην εμπορευματοποίηση, σε κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα εντός των πάρκων. Αυτός ο προσανατολισμός μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη βελτίωση της ποιότητας σε κάθε πτυχή της ζωής των κατοίκων της πόλης μας.

Κωνσταντίνος Κώνστας,
Υποψήφιος Δήμαρχος Ελευσίνας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here