“Βγάζει φωτογραφία” την Ελευσίνα η κυβέρνηση, αφού στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδος υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη που τροποποιεί τον αριθμό των αντιδημάρχων.

Ας δούμε γιατί λοιπόν αυτό αφορά την δεδομένη χρονική στιγμή μόνο την Ελευσίνα και ίσως κάποια άλλη πόλη στο μέλλον.

Αναφέρεται ξεκάθαρα ότι “δημιουργείται μία επιπλέον θέση Αντιδημάρχου.  Αφορά τους Δήμους που αναλαμβάνουν τη φιλοξενία του θεσμού “Πολιτιστική Πρωτεύουσα Της Ευρώπης”.

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα πως μετά και το τελευταίο report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση θεωρεί επιτακτική την ανάγκη ορισμού κάποιου συνδετικού κρίκου μεταξύ του Δήμου (βασικού μετόχου της Ανώνυμης Εταιρείας της ΠΠΕ2021) και της Ανώνυμης Εταιρείας.

Υπενθυμίζουμε, πως σύμφωνα με διαρροές, αλλά και δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας “ΕΠΙΛΟΓΗ” τη θέση αυτή πρόκειται να αναλάβει ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Λιάσκος.

Συνολικά οι τροποποίηση που αφορά τους αντιδημάρχους αναφέρει τα εξής:

Ι]  ΘΗΤΕΙΑ

Τη θητεία των Αντιδημάρχων αφορά η περ.γ’ της παρ.2 του αρ.5.

Με αυτήν αντικαθίσταται η παρ.4 του αρ.59 του ν.3852/2010, που πριν ένα χρόνο είχε αλλάξει από του αρ.68 του Κλεισθένη.

Πλέον ορίζεται ότι:

  • Η θητεία των Αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός έτους.
  • Η ανάκληση του Αντιδημάρχου είναι δυνατή μετά την πάροδο έξι μηνών από τον ορισμό του, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Δημάρχου.

Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα προβλεπόταν πως:

  • Η θητεία των Αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο ετών.
  • Η ανάκληση του Αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικώς αιτιολογημένη απόφαση του Δημάρχου.

Η υποχρεωτική παραμονή του Αντιδημάρχου για έξι μήνες ό,τι κι αν γίνει, συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ως διάταξη που πρακτικά μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας στη διακυβέρνηση των Δήμων.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια διάταξη παραμένει η ισχύουσα πρόβλεψη ότι “κατά τη διάρκεια της θητείας τους, οι  Αντιδήμαρχοι δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι μέλη του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου“.

ΙΙ]  ΜΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ

Η περ.δ’ της παρ.2 του αρ.5 του Ν/Σ, αφορά προσθήκη στη διαδικασία ορισμού των Αντιδημάρχων.

Βάσει του Κλεισθένη, αυτή τη στιγμή ισχύει ότι “Αντιδήμαρχος δεν μπορεί να οριστεί Σύμβουλος που ανήκει σε διαφορετική δημοτική Παράταξη από αυτή του Δημάρχου, εάν ο ορισμός δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία των Συμβούλων της Παράταξης στην οποία ανήκει ο Σύμβουλος αυτός.”

Στο σημείο αυτό, η Κυβέρνηση έρχεται τώρα και κάνει δύο προσθήκες, ορίζοντας ότι:

  • Η ανωτέρω έγκριση (η έγκριση δηλαδή της Παράταξής του) δεν ανακαλείται.
  • Αντιδήμαρχος που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την Παράταξή του, εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα του Αντιδημάρχου.

ΙΙΙ] ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Τέλος, σημειώνεται πως με την περ.ε’ της παρ.2 του αρ.5 δημιουργείται μία επιπλέον θέση Αντιδημάρχου.  Αφορά τους Δήμους που αναλαμβάνουν τη φιλοξενία του θεσμού “Πολιτιστική Πρωτεύουσα Της Ευρώπης”.  Εκεί θα μπορεί να ορίζεται ένας Αντιδήμαρχος, επιπλέον των οριζόμενων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ειδικά για θέματα πολιτισμού και της εν γένει προετοιμασίας της διοργάνωσης και έως το τέλος του έτους της διοργάνωσης του θεσμού.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκαλείται “ενδεχόμενη δαπάνη των προϋπολογισμών των Δήμων που αναλαμβάνουν τη φιλοξενία του θεσμού, η οποία εκτιμάται στο ποσό των 27.500 ευρώ περίπου ετησίως κατ’ ανώτατο όριο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here