Χθες το βράδυ μετά από τη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ αποχαρακτηρίστηκε από ιστορικος τόπος η ΠΥΡΚΑΛ με πλειοψηφία 5 υπέρ και 4 κατά.

Σε όποια από τα 12 κτήρια στο βόρειο και το νότιο τμήμα του συγκροτήματος και τη καμινάδα δεν άλλαξε η απόφαση παραμένει η κήρυξή τους ως διατηρητέων μνημείων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα:

“Η συνεδρίαση στο ΚΣΝΜ αποτέλεσε κόλαφο για την υπουργό Πολιτισμού διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της για ενστάσεις. Όταν η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τζένη Βελένη και οι εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση της ΠΥΡΚΑΛ ως ιστορικού τόπου και ζώνης ασφαλείας ζήτησαν τις ενστάσεις που υποτίθεται ότι είχαν υποβληθεί από τα ΕΛ.ΠΕ. και άλλους, όπως είχε ισχυριστεί η υπουργός στη Βουλή απαντώντας στον Κρίτωνα Αρσένη, οι εκπρόσωποι των ΕΛ.ΠΕ. έδειξαν να αγνοούν το ζήτημα, ενώ δεν προσκομίστηκε κανένα νεότερο στοιχείο που να δικαιολογεί την αναπομπή του θέματος στο ΚΣΝΜ.

Η διαδικασία προκάλεσε τον εκνευρισμό του Γιώργου Διδασκάλου, προεδρεύοντος, γενικού γραμματέα Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, που ανέφερε ότι η υπουργός έκρινε πως το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί επειδή είχε παρθεί βεβιασμένη απόφαση από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό, η υπουργός, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή της να αναπέμψει το θέμα στο ΚΣΝΜ, επιστράτευσε μια σειρά αιτιάσεις, τις οποίες άλλαζε κάθε φορά που διαψεύδονταν. Όπως είχε συμβεί και με το θέμα του “Τζόκερ”.

Αρχικά ισχυρίστηκε ότι δεν είχε υπογραφεί Υπουργική Απόφαση από την πρώην υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, μετά επικαλέστηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση καθυστέρησε την αποστολή της Υ.Α. Ζορμπά για δημοσίευση στο ΦΕΚ, στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι έχουν κατατεθεί ενστάσεις από τα ΕΛ.ΠΕ. και άλλους, για να διαψευστεί ή, εν πάση περιπτώσει, να μην επιβεβαιωθεί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Η εμμονή της Λ. Μενδώνη να αποχαρακτηρίσει το σημαντικό βιομηχανικό αρχιτεκτονικό σύνολο στερεί από την Ελευσίνα ένα σημαντικό νεότερο μνημείο, αλλά και ένα εξίσου σημαντικό πάρκο με μέτωπο στη θάλασσα, την ώρα μάλιστα που η πόλη ετοιμάζεται να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Στη χθεσινή συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της Ελευσίνας, εκπρόσωποι του Icomos, της Monumenta, του Ticchi, της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.”

Αντίδραση από το Δήμο Ελευσίνας που σύμφωνα με δελτίο τύπου αναφέρει:

“Με αφορμή την από 19/12/2019 απόφαση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) ο Δήμαρχος Ελευσίνας  Αργύρης Οικονόμου προκάλεσε  ενημερωτική σύσκεψη, την επομένη,  Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο Ελευσίνας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Βουλευτές Δυτικής Αττικής Κώτσηρας Γιώργος, Λιάκος Ευάγγελος και Τσίπρας Γιώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Δυτ. Αττικής  Κοσμόπουλος Λευτέρης, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Ελευσίνας  Ι. Παναγιωτούλιας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Ηλιόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Αθ. Μαυρογιάννης, Λ. Παππάς, Γ. Κουρούνης, Μ. Μίχας και Δ. Λιάσκος.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε τους παριστάμενους σχετικά με την τελευταία απόφαση του ΚΣΝΜ η οποία δεν χαρακτηρίζει την ΠΥΡΑΚΛ ως « Ιστορικό Τόπο». Τόνισε πως στην απόφαση αυτή ο δήμος είναι αντίθετος και παραμένει σταθερός στην ήδη διατυπωμένη άποψή του περί χαρακτηρισμού του εργοστάσιου της ΠΥΡΑΚΛ ως  «Ιστορικό Τόπο».

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα μετά τις δύο πρόσφατες συνεδριάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής, καθώς και το θέμα της παραβατικότητας και ασφάλειας  στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Ο δήμαρχος ζήτησε την ενίσχυση της αστυνόμευσης  στο δήμο και την αύξηση του στελεχιακού δυναμικού στο Αστυνομικό Τμήμα  Ελευσίνας και εν όψει του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here